2

Regularne spożywanie czekolady sprzyja utracie wagi

Są mocne naukowe dowody na to, że regularne zajadanie się czekoladą nie tylko nie tuczy, ale nawet sprzyja obniżaniu wskaźnika masy ciała (BMI).

Choć brzmi to niewiarygodnie, naukowcy z University of California w San Diego przekonują, że osoby dbające o linię mogą jeść czekoladę – najlepiej kilka razy w tygodniu. Okazuje się bowiem, że ludzie, którzy regularnie spożywają czarne tabliczki są szczuplejsi od innych, unikających takich łakoci.

W badaniu, opublikowanym w „Archives of Internal Medicine”, wzięło udział ponad tysiąc mieszkańców Stanów Zjednoczonych w wieku od 20 do 85 lat. Badaczy interesowały nawyki żywieniowe wolontariuszy, ich wskaźnik masy ciała (BMI), aktywność fizyczna oraz zamiłowanie do jedzenia czekolady.

Choć czekolada dostarcza organizmowi wielu kalorii, to osoby, które jadły ją kilka razy w tygodniu, były szczuplejsze i miały niższe BMI od tych, którzy jedli ją rzadko, mimo że czekolada dostarcza dużej ilości kalorii i tłuszczu.

Autorka badań dr Beatrice Golomb z University of California uważa, że czekolada odchudza dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych, zwanych katechinami. Zwiększają one beztłuszczową masę mięśniową oraz zmniejszają ciężar, co udowodniono w eksperymentach na gryzoniach. Myszy jedzące przez 15 dni pokarm zawierający epikatechinę (znajduje się w ciemnej czekoladzie) były bardziej wytrzymałe podczas ćwiczeń i miały inną masę mięśniową niż gryzonie na „normalnej” diecie.

Uczeni podkreślają, że liczy się nie tyle ilość czekolady, co regularność w jej spożywaniu. I przypominają, że to nie pierwsze wyniki badań wykazujące dobroczynny wpływ czekolady na zdrowie. Udowodniono już, że sprzyja dobrej kondycji serca, obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz prawidłową wrażliwość na insulinę.

Lekarze zastrzegają jednak, że jedzenie samej czekolady nie zdziała cudów – żeby mieć idealną figurę, trzeba również wykonywać ćwiczenia fizyczne.

 

Skomentuj